Landskrona Foto: Svärta - Yngve Baum / Jean Hermansson / Odd Uhrbom
Utställningen Svärta speglar två av det slutande sextiotalets vanligaste, men mest angelägna frågor: Vem står näst på tur att resa sig, näst på tur att slås ner?Bakgrund: Tisdag 9 december 1969 inleddes en vild strejk under morgonskiftet i gruvan i Svappavaara uppe i norr – och spred sig därefter som en löpeld till Kiruna och Malmberget. Som mest omfattade strejken omkring 5.000 gruvarbetare. Orsaken till utbrottet var bland annat missnöjet med arbetsmiljön, med inflytandet på jobbet och ett nytt ackordslönesystem.
Gruvstrejken, en svensk spegling av den rådande oppositionella oron runt om i världen – på universitet, i getton, bakom järnridån och i regnskogen i öst – kom att bli en väckarklocka för makten. En skakad socialdemokratisk partiledning insåg att den gjort för lite för att förändra förhållandena i arbetslivet, trots regeringsinnehav sedan 1932, trots ett valresultat året innan strejken på 50,1%. Fortfarande kände sig löntagarna betraktade som utbytbara produktionsmedel, inte som tänkande människor av kött och blod.
Inte bara i gruvorna jäste missnöjet. Tre svenska fotografer, oberoende av varandra, skildrade stämningarna på industrier runt om i landet: Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom. Med stöd av texter av erkända författare som Sara Lidman och Folke Isaksson publicerades deras fotografier i uppmärksammade fotoböcker. Först fem decennier senare skulle dessa bilder för första gången komma att samlas i en utställning. Läs mer >
Svärta - Svenska fotografer i den tunga industrin 1968–74 - Yngve Baum / Jean Hermansson / Odd Uhrbom. Tyghuset / Kasernplan. Vernissage 14 juni kl 17.30 – 21.00. Öppningstal kl 19.00. Utställningsperiod 14 juni – 12 oktober. Öppet: torsdag – lördag kl. 12.00-17.00.