Fotografi, linjäritet och krig
I den moderna tidens sökande efter sanning har fotografiet fått en central roll som skildrare av idén om verkligheten. I den här kursen diskuterar vi fotografins påverkan på historieskrivningen och historieskrivningens, så som den ter sig i den vetenskapliga traditionen, formande och beskrivande av mediet fotografi.
Fotografiet uppfanns 1839 sägs det. Men är det ens en uppfinning? Är frågan om exakt ”när” egentligen intressant? Var fotografi inte något som egentligen växte fram med och genom sin samtid? Kursen tar sin utgångspunkt i ett ifrågasättande av upphovsmannaskap och linjär historieskrivning.
Vi frågar oss samtidigt vad fotografi som medie ”bidrar” med till historieskrivningen. Hur har fotografi och fotografisk diskurs varit med och format hur vi föreställer oss historisk utveckling, som till exempel berättelsen om krig? Med hjälp av texter av bland andra Judith Butler, Michel Foucault och Geoffrey Batchen undersöker vi hur bilder fungerar som något att samlas kring, hur bilder skapar opinion och hur bilder opererar som propagandainstrument.
Kursledare: Katarina Elvén, konstnär och fotograf, utbildad vid Högskolan för fotografi i Göteborg med lång erfarenhet av undervisning i fotografi på olika nivåer och Beata Fransson, konstnär och fotograf, utbildad vid konsthögskolan i Malmö med 15 års erfarenhet inom samtidskonsten och dess olika kontexter. 2019 gav hon ut boken ”Jag, studion” på Sailor Press.
När: Onsdagar 1/4, 15/4, 29/4, 13/5 och 27/5 kl 18.00 – 20.15
Var: Den digitala plattformen Zoom
Kostnad: 450 kr/person
Till anmälan
Kursen arrangeras i samarbete CFF - Centrum för fotografi och ABF, CFF stöds av Kulturrådet, Region Stockholm och Kulturförvaltningen Stockholm stad.