Hoppa till huvudinnehåll
Centrum för fotografi
  • Hem
  • Våra medlemmar/Portfolio
  • Om oss
  • Bli medlem
  • Skapande skola
Logga in >

Sökformulär

  • en
  • fr
  • de

Användarinloggning

  • Skapa nytt konto
  • Begär nytt lösenord

Du är här

Hem
Kalendarium
fredag 19 februari 2010 - söndag 21 februari 2010

SUPERMARKET 2010

SUPERMARKET 2010 – Sveriges nu största och mest internationella konstmässa som intar Kulturhuset i Stockholm 19-21 februari 2010. CFF – Centrum för fotografi presenterar i sex tematiska sviter ett urval av femton svenska samtida fotografer.

Medverkande fotografer: Emilia Bergmark–Jiménez, Thobias Fäldt, Per Kristiansen, Nygårds Karin Bengtsson, Susanna Hesselberg, Johan Willner, Malou Bergman, Alvaro Campo, Nadja Ekman, Mattias Larsson, Helene Schmitz, August Eriksson, Helena Blomqvist, Julia Peirone och Pernilla Zetterman.

VÄGGSVITER: Det konstruerade scenrummet Runt svitens tema samlas konstnärerna Nygårds Karin Bengtsson, Susanna Hesselberg och Johan Willner som alla arbetar med konstruerade scenrum. Bengtsson och Willners verk kretsar kring människans förhållande till tid och rum och bilderna handlar ofta om att visualisera och iscensätta minnet. Bilderna karaktäriseras ofta av stillsamma scenerier, platser uppbyggda ur minnen, drömmar och verklighet. Människor som budbärare av en sinnesstämning. Hesselberg bygger i sina arbeten verkligheter som utmanar det fysiskt möjliga och speglar människans förhållande till sin omvärld. Iscensatta tillstånd med figurer fastlåsta i tingen präglat av fysiska begränsningar och känslomässig melankoli men också av en stillsam, bitvis burlesk, humor ofta med en feministisk kommentar.

Tid och dokumentation För Emilia Bergmark–Jiménez, Thobias Fäldt och Per Kristiansen står tid och dokumentation i fokus. En dokumentation som drivs av viljan att berätta en historia. Bergmark–Jiménez bilder tar sin utgångspunkt i känslor av identifikation – genom att se och förstå andra även försöka se och förstå sig själv. Fäldt rycker bilder ur sitt sammanhang, sätter dem i ny kontext och ger dem därmed en ny innebörd för att berätta sin historia. Kristiansen plockar bilder och delar av föremål ur sitt sammanhang för att på ett lekfullt sätt foga ihop dem till nya skapelser – insekter eller synvilla, liv eller död?

Det konstruerade scenrummet Runt svitens tema samlas konstnärerna Nygårds Karin Bengtsson, Susanna Hesselberg och Johan Willner som alla arbetar med konstruerade scenrum. Bengtsson och Willners verk kretsar kring människans förhållande till tid och rum och bilderna handlar ofta om att visualisera och iscensätta minnet. Bilderna karaktäriseras ofta av stillsamma scenerier, platser uppbyggda ur minnen, drömmar och verklighet. Människor som budbärare av en sinnesstämning. Hesselberg bygger i sina arbeten verkligheter som utmanar det fysiskt möjliga och speglar människans förhållande till sin omvärld. Iscensatta tillstånd med figurer fastlåsta i tingen präglat av fysiska begränsningar och känslomässig melankoli men också av en stillsam, bitvis burlesk, humor ofta med en feministisk kommentar.

Glimpse – samtida porträtt Sviten visar dokumentation av den interaktiva audiovisuella studio som utgörs av konstnärskollektivet Glimpse: Malou Bergman, Alvaro Campo, Nadja Ekman och Mattias Larson. Motivet bakom idén om Glimpse var att de fyra fotokonstnärerna ville skapa någonting tillsammans. De arbetar alla med besläktade bildspråk och närde dessutom en gemensam önskan om att kunna förena sin lust att resa med sin drivkraft att skapa bilder. De skapade en mobil interaktiv fotostudio där deras arbeten handlar om blicken och dess möjligheter. Med hjälp av foto, videoteknik och material för kostym undersöker de förhållandet mellan yta och identitet. I arrangerade fotosessioner fick den som ville bli fotograferad också bli transformerad. Besökaren bjöds in att uttrycka sin egenart och att i en överenskommen lek utmana sig själv och andra. Resultatet är en revy av bilder och uttryck i form av fantasifulla samtida porträtt

PORTFOLIOSVITER Natur och förgänglighet Helene Schmitz och August Erikssons arbeten kretsar kring frågor om natur, fåfänga och förgänglighet. Schmitz arbeten återger föreställningar och idéer om naturen. Det handlar om närgångna och förföriska fotografier, en tolkning av Linnés sexualsystem för blommor. Schmitz har specialiserat sig på extrema, passionerade närbilder av växter. Schmitz emottog 2007 priset \"Nature photographer of the year\" för sin uppseendeväckande, poetiska tolkning av växternas metamorfos. Eriksson har i flera projekt arbetat med manlig fåfänga och rädslan för åldrandet och förgänglighet. Han har till en serie intima porträtt beskrivit hudens åldrande och strategier för att motverka förändring. Eriksson har även fotograferat män som, ovetande om hans närvaro, betraktat sig själva i spegeln. I den aktuella bildserien arbetar han vidare på temat förgänglighet, kopplat till mat och konsumtion i stillebenform.

Egna universum – dokumentära och iscensatta Helena Blomqvist, Julia Peirone och Pernilla Zetterman arbetar samtliga med att skapa sina egna universum. De använder sig av såväl konstruerade surrealistiska bildvärldar som dokumenterade vardagliga detaljer, vilka sedan fogas in i de bildvärldar där de själva har all kontroll. Blomqvist surrealistiska bildvärld referenser till filmens förflutna värld, konsthistoriska motiv, teaterkulisser, skräckhistorier och brutala verkliga händelser. Peirone skapar sin egen värld men med hjälp av dokumentära motiv, ofta hämtade från gatan. Urklippta ur sina ursprungliga sammanhang och arrangerade i nya konstellationer skapar hon så en annan värld med nya underliggande betydelser, på sina egna villkor. Zettermans arbeten bottnar i det privata och balanserar ofta på motstridiga känslor. Centralt är frågor kring identitet, arv och existens. Inspirerad av tre generationers beteendemönster gestaltas kroppsspråk och gester som antyder känslan av att vara fånge i sitt eget mönster. Vi möter också bilder som kretsar kring den unga flickan och hästen – kärlek men också makt och kontroll.

SUPERMARKET SUPERMARKET har ända sedan starten sökt sig till nya lokaler och sammanhang. 2009 hölls mässan på Clarion Hotel Stockholm med gallerier från Israel, Nederländerna, Polen, Rumänien, Ryssland, Storbritannien, Tyskland och de nordiska länderna, som alla är en del av den stora internationella strömningen av konstnärsdrivna gallerier och andra konstnärsinitiativ.

Mötesplats för besökare och konstnärer Målet för den konstnärsdrivna konstmässan SUPERMARKET är att erbjuda ett tillfälle för konstnärsinitiativ från hela världen att visa upp sig och att skapa möjligheter till nya nätverk mellan svenska och internationella aktörer. Det är också en konstmässa som vill erbjuda besökarna konstupplevelser snarare än att fokusera på försäljning. Efter varje genomförd mässa har många spännande samarbeten inletts mellan deltagarna. 2010 satsas på att få med lite mer långväga gäster, gallerier från bland annat Afrika, Latinamerika och Asien. Arrangörer SUPERMARKET har arrangerats sedan 2007 av en liten grupp varav de flesta är konstnärer själva: Emma Egnér, Pontus Raud, Andreas Ribbung, Meggi Sandell och Tobias Sjödin utgör kärnan, gruppen utökas dock successivt närmare mässan.

Bakgrund SUPERMARKET har flyttat till nya, större lokaler varje år. I februari 2006 genomfördes för första gången den konstnärsdrivna mässan Minimarket på Konstnärshuset, som en reaktion på den kommersiella konstmässan Market. Året därpå fyllde SUPERMARKET 2007 hela Konstnärshuset. 2008 flyttade mässan till större lokaler i den gamla industrilokalen Enskilda Galleriet på Kungsholmen. 2009 hölls SUPERMARKET på Clarion Hotel Stockholm med 55 utställare och var därmed Sveriges största konstmässa. www.supermarketartfair.com

CFF-Utställningar

Följ oss

Salong CFF Digital 2020

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Facebook   Följ oss på Instagram   Anpassat för rullstol

MEDLEMSKAP

Bli medlem

Vill du bli medlem i Centrum för fotografi?

Som medlem i CFF ingår du i ett relevant och angeläget sammanhang för fotografin där en diskussion om fotografi förs och fördjupas. Att vara medlem innebär:

  • Att stödja och vidga en fotografisk scen vars huvudsyfte är att undersöka och utveckla begreppet fotografi ur ett gestaltande och konstnärligt perspektiv.

  • Att få tillgång till de resurser föreningen erbjuder i form av kurser, fotokritikträffar, föredrag, artist talks, seminarier, medlemsutställningar och personlig vägledning.

  • Att få tillgång till ett nätverk av kontakter inom fotografi på så väl nationell som internationellt nivå vad gäller gallerier, museer, förlag, festivaler, mässor, utbildning och forskning, fotografer och konstnärer

Pressmaterial

  • Pressmaterial
Sök

Sökformulär

Centrum för fotografi är en intresseorganisation för fotografi och fotografer. Organisationen stöds av Kulturrådet och Kulturförvaltningen Stockholms stad och Region Stockholm. CFF ingår också i en rad samarbeten, så väl nationellt som internationellt med organisationer och utbildningar bland andra aktörer på det fotografiska området.